Šport in rekreacija

V Solkanu je šport vedno imel pomembno vlogo. Jurij Franko, prvi jugoslovanski dobitnik olimpijske medalje na zimskih olimpijskih igrah, in Klement Jug, eden najpomembnejših slovenskih alpinistov, sta na primer prav iz Solkana. Solkan se lahko pohvali tudi z dobrimi kolesarji, atleti,… predvsem pa kajakaši.
Za kajakaštvo lahko rečemo, da je v Solkanu doma. Imamo umetno kajakaško progo, na kateri lahko kajakaši trenirajo, vse večje je tudi zanimanje za priprave na tej progi, in tekmujejo. Izvajajo se tudi tekme na mednarodnem nivoju Proga se nahaja, kot pravimo domačini, “na jezu”.
Tudi novi adrenalinski športi so v Solkanu našli svoje mesto… Tako se dolina adrenalina, kot nekateri radi imenujejo Soško dolino, začenja prav v Solkanu. Na mostu, čez katerega se peljete proti Goriškim Brdom, se izvaja tako imenovani Bungee Jumping, skok z elastično vrvjo.

Športni center Žogica

Dve teniški igrišči, igrišče za košarko, namizni tenis, odbojko, odbojko na mivki, kajakaštvo na Soči, igrala za otroke, zraven pa še odlična gostinska ponudba in prijetna osvežitev ob Soči – vse to Vam nudi okolica pizzerie in špageterije Žogica. Nahaja se na začetku Solkana ob znamenitih solkanskih mostovih.

Pohodništvo

Po jarkih in rovih 1. svetovne vojne

Solkan – Prevalo – Sveta Gora – Vodice (Spomenik) – Preški Vrh – Prevalo
Izhodišče: Solkan
Težavnost: potrebna uporaba čelade
Trajanje izleta : 4h – 4h 30 min
Dolžina poti: 9,5 km
Oznaka peš poti: Knafeljčev planinski znak

Opis poti: Izhodišče poti je prvi božjepotni križ med Prevalom in Sveto Goro. Po 60 m stopimo v desno v prvi rov. Nato se steza dvigne v levo po oblem pobočju in se utesni v strelnem jarku ter se približa svetogorski cesti, pod katero se vije dalje do predzadnje cestne okljuke (520 m). Pred 260 m dolgim rovom si je treba nadeti čelado in čelno svetilko. Po krajšem plezanju se v rovu dvignemo ob pomoči kovinske pletenice. Izhod na severni strani Skalnice je na višini 545 m. Proti vzhodu mimo nekdanjih vojaških objektov se povzpnemo na vzhodni del grebenaSkalnice. Do vrha je nato le 700 m sprehajalne poti. Sledi 1300 m spusta po široki makadamski cesti do križišča na sedlu Preški vrh (503 m), se odločimo za srednjo pot in po 60 m stopimo na stezo, ki vodi do spomenika na Vodicah (652 m). Od tu se vrnemo na Preški vrh, zavijemo desno proti Plavam in po 450 m stopimo levo na položno stezo in po njej pridemo do cestne okljuke pod Prevalom in od tu po asfaltu do izhodišča.

(vir: Pešpoti na Goriškem, Turistična zveza TIC Nova Gorica)

Peš na Sveto Goro

Solkan – Prevalo – Sveta Gora
Izhodišče: Solkan
Trajanje izleta: 1h 30 min – 2h
Dolžina poti: 4 km
Oznaka pešpoti: Knafeljčev planinski znak

Opis poti: Izhodišče poti je prvi božjepotni križ med Prevalom in Sveto Goro. Od prvega božjepotnega križa stopamo po široki gozdni poti. Po 650 m zavijemo desno strmo navzgor proti vrhu in po nepolni uri hoje prestopimo asfaltno cesto ter se po stopnicah v dveh okljukah pod pokopališčem pridružimo poti, ki vodi na Sveto Goro z vzhodnega dela skalniškega grebena. Do izhodišča obeh poti bo v nekaj letih speljana pot s solkanskega obsoškega rekreacijskega parka, tako da se bo v celoti izognila nevarnostim cestnega prometa.

(vir: Pešpoti na Goriškem, Turistična zveza TIC Nova Gorica)

Od Kekca do Škabrijela

Planinski dom Kekec (sv. Katarina) – Škabrijel – (Vratca) – Gostišče Kekec
Izhodišče: Solkan
Trajanje izleta : 2 h ali 3 h 30 min
Dolžina poti: 5 km ali 8 km
Oznaka pešpoti: Knafeljčev planinski znak

Opis poti: Pri Planinskem domu Kekec, spremenjen v gostišče, pustimo osebno vozilo. Potem se po cesti usmerimo proti Bonetovšču in malo pred njim ob vodnem zajetju zavijemo po kolovozu na levo. V križišču nad njim kolovoz zavije strmo v desno ter pred ograjenim posestvom ob zavoju v levo preide v pogosto blatno in strmo stezo, ki se pod vrhom razširi in se nato med vršnjimi borovci spet zoži v stezo. Na vrhu Škabrijela (646 m), poznanega kot bojišče z najhujšimi boji v I. svetovni vojni, poseka omogoča prijeten razgled. Spust do izhodišča je po isti poti, lahko pa pot podaljšamo za 3 km tako, da se z vrha po vijugasti stezi in po strelskih jarkih spustimo proti vzhodu do sedla Vratca, od koder po kolovozu, mimo samotne domačije Carli s prelepim razgledom na spodnjo Vipavsko dolino in na Furlanijo pridemo na pot, po kateri prispemo do izhodišča.

Tudi iz doline sta možni dve izhodišči. Prvo je v severnem delu Ulice Borisa Kalina v Solkanu (kolovoz), drugo pa s konca Sedejeve ulice v Novi Gorici. V obeh primerih se čas hoje do vrha podaljša za največ eno uro.

(vir: Pešpoti na Goriškem, Turistična zveza TIC Nova Gorica)

Romanje

Najbolj znana romarska pot na Goriškem je na Sveto goro k svetogorski Materi Božji.
Romanje začnemo pri gostilni Skalnica pred odcepom, ki vodi na goro. Ob tej poti je urejen križev pot, ki ga prehodimo v dobre pol ure. Pot se začne pri prvi postaji križevega potu, vodi pa do bazilike na vrhu. Avto lahko pustimo na začetku poti na razširjenem delu ceste ali na parkirišču, pot je označena s planinsko markacijo.